dinsdag 14 juli 2015

Seizoen van de waarheid

Ik heb een hekel aan de transferperiode. Dat is die vervelende periode waar de helden van het afgelopen seizoen weggekocht worden. Die periode waar Ajax eigenlijk steevast zwakker uit komt dan dat het er in ging. Dit jaar kan dat anders zijn door het slechte voetbal van het voorgaande seizoen. En om een Cruijffiaanse uitspraak te hanteren; zo heb elk nadeel z'n voordeel. Het maakt het aanstaande seizoen wel tot een "seizoen van de waarheid".

Ajax is bij elk seizoen afhankelijk van een drietal kritieke succesfactoren. Ten eerste de welwillendheid van de directie geld te spenderen en doortastendheid om tijdig transfers te bewerkstelligen. Ten tweede de doorstroom van talentvolle jeugdspelers die fysiek en mentaal gereed zijn door te stoten naar het eerste elftal. Tenslotte is daar nog de technische staf rond Ajax 1 die van een selectie van ruim twintig spelers een soepel elftal moet maken dat is staat is resultaten te boeken.

De directie, en dan met name technisch directeur Marc Overmars, zijn de afgelopen seizoenen bedolven onder kritiek over de zuinigheid maar hebben deze periode daadkrachtig en tijdig opgetreden. Ondanks dat de beruchte "100 miljoen" van RTL Z volslagen onzin bleek te zijn harkte Ajax seizoen na seizoen aanzienlijk meer geld binnen dan dat het uitgaf. Daar lijkt sinds de winterstop verandering in te zijn gekomen. Met Sinkgraven, Gudelj, Dijks en naar verluidt Younes heeft Ajax voor zo'n 15 miljoen aan spelers aangetrokken. John Heitinga werd transfervrij gehaald en Sanogo lijkt nog een jaar gehuurd te gaan worden. Alle wensen van Frank de Boer zijn ingewilligd en met uitzondering van Rafael van der Vaart heeft De Boer ook ogenschijnlijk de spelers gekregen die hij wilde.

Ook vanuit de jeugd is de aanwas ruim voldoende te noemen. Vorig seizoen braken Riedewald, Bazoer, El Ghazi en Kishna door. Tete en Menig wisten een vaste stek bij de eerste 18 te veroveren. Dit seizoen staan Van de Beek, Muric, Cerny en Nouri te trappelen in de coulissen. Daarmee doet de Toekomst het uitstekend ten aanzien van het opleveren van talenten. Middels Jong Ajax zullen de meesten eerst hun minuten gaan maken in de Jupiler League maar duidelijk is dat er achter de huidige selectie een zeer talentvolle groep spelers ongeduldig op hun kans staat te wachten.

De laatste kritische succesfactor is de technische staf. De Boer bracht bij zijn aantreden echt een verandering teweeg. Ajax ging destijds aanmerkelijk anders spelen dan het on Jol had gedaan. Minder opportunistisch, meer gebaseerd op verzorgd combinatievoetbal. Ajax voetbal. Door tegenvallende seizoensopeningen met veel tegengoals lijkt De Boer zich meer en meer een behoudendere speelwijze aangemeten te hebben. Een speelwijze waarbij het uitsluiten van risico soms belangrijker leek dan creativiteit en aanvallende intenties.Dat is te begrijpen. Frank de Boer werd niet alleen gehaald voor veranderingen qua voetbal maar ook voor de resultaten. En die resultaten moeten nooit uit het oog worden verloren. Maar als de speelwijze niet tot resultaat leidt is het aan de technische staf daarin te sturen. Dat is afgelopen seizoen onvoldoende gebeurt.

Het is dus een seizoen van de waarheid en dan met name voor Frank de Boer en zijn staf. De directie heeft daadkrachtig en snel gehandeld op de transfermarkt. De Toekomst levert ruim voldoende talenten waarmee De Boer in de diepte en in de breedte kan rekenen op een ruime selectie. Nu moet Frank de Boer laten zien dat hij in staat is Ajax weer des Ajax te laten spelen. Kom op Frank, geef Ajax voetballend z'n gezicht terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten