maandag 4 februari 2013

Matchfixing

De voetbalwereld schudt op z'n grondvesten. Europol maakte op 4 februari bekent dat het aanwijzingen heeft gevonden dat maar liefst 380 wedstrijden verkocht zouden zijn. 425 spelers, clubofficials, wedstrijdofficials en criminelen zouden direct betrokkenen zijn met vermeende voetbalfraude. Onder de 380 verdachte wedstrijden bevinden zich EK en WK kwalificatie wedstrijden, wedstrijden in de nationale competitie en Champions League wedstrijden. Beelden van de knipoog-Kroaat van  Dinamo Zagreb staan mij opeens weer helder voor ogen.


Het verkopen van een wedstrijd is trouwens best moeilijk. Je moet dan een hele ploeg afkopen. Wat veel meer voor schijnt te komen is dat men via duistere gokcartels kan wedden op de vreemdste dingen. Denk bijvoorbeeld aan wie de eerste inworp mag weg geeft of wie de eerste corner krijgt. Eitje natuurlijk, aftrap, je rost de bal meteen de 2e ring in, steekt verontschuldigend je hand op naar de buitenspeler die 8 meter 66 had moeten zijn om bij die bal te kunnen en glimlacht dan wetende dat je een paar duizend euro rijker bent. Kan toch geen kwaad?

Helaas is dat zo'n startpunt waarbij je snel het illegale circuit in wordt gezogen. Je vertelt aan een ploegmaat hoe je binnen een paar weken een schitterende bolide had verdient en plotseling is wel de hele ploeg vatbaar. Er blijken nu dus honderden personen bij betrokken te zijn. Er zijn nog geen specifieke wedstrijden genoemd maar duidelijk is dat Duitsland, Zwitserland en Turkije het meest opvallen. Bijna de helft van de verdachte wedstrijden heeft in die landen plaatsgevonden. Ook worden er in ieder geval 5 personen met de Nederlandse nationaliteit verdacht van betrokkenheid. Nederland is dus niet gevrijwaard van dit soort praktijken.

De gevolgen kunnen gigantisch zijn. De UEFA en FIFA moeten handelen. Nu niets doen betekent dat criminelen de vrije hand krijgen. Ik ben heel benieuwd wat de gevolgen gaan zijn, welke straffen er gaan volgen voor de betrokken clubs, en wat op mondiaal niveau de straffen worden voor betrokken landen. In het verleden is Olympique de Marseille naar de 2e divisie teruggezet in Frankrijk wegens matchfixing waarbij de club ook geen Europese duels mocht spelen. Dat was een incident, als dit soort gedrag structureel blijkt te zijn zullen de sancties toch aanmerkelijk zwaarder moeten zijn.

Voetbal is big business. Big business betekent veel geld en geld trekt touche types aan. En zolang als er spelers als knipoog-Kroaat Domagoj Vida* in de voetballerij rondlopen zal fraude echt niet weg gaan, hoe hoog de sancties ook zullen zijn. Maar de mondiale voetbalbonden hebben wel een mogelijkheid om een signaal af te geven, een signaal waar je als speler of club de bibbers van krijgt omdat het gewoon het einde van je voetbal voortbestaan kan betekenen. Met de botte bijl erin dus, laat de voetbalwereld maar sidderen, laat die koppen maar rollen.

* Er is geen bewijs gevonden in het buitengewoon korte onderzoek naar Domagoj Vida en de wedstrijd tussen Dinamo Zagreb en Olympique Lyon. Wel is bewezen dat Vida op sportwedstrijden gokt. Hij heeft zelf echter verklaart niet op zijn eigen wedstrijden te gokken.Vida speelt tegenwoordig voor Dynamo Kiev.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten