woensdag 20 januari 2016

De weg omlaag


Het gaat lekker met Nederlandse clubs in buitenlandse handen. Bij Vitesse leed men aan schromelijke overschatting en moest de eigenaar al gauw plek maken voor een ander vriendje van Abramovich. Men blijft spelers lenen maar de resultaten zijn niet beter dan als die gedurende de jaren '90 waren toen Vitesse de eigen broek op hield. ADO gaat gewoon richting een situatie waar spelers niet meer betaald worden en dus een einde van de club in zicht komt. Meneer Wang beloofd van alles maar doet alleen niet zo heel veel. Bij Twente is de beerput al enige tijd open nadat bleek dat een investeringsmaatschappij wel erg veel in de melk te brokkelen had...

Gelukkig haalt ons nationale elftal gewoon het EK dus het gaat hartstikke goed met het Nederlands voetbal. Onze scheidsrechters doen het ook uitstekend trouwens en blinken wekelijks uit in de nationale competitie...

De toestand van het Nederlandse voetbal is rustig te omschrijven als enorm zorgwekkend. Op de UEFA ranking is Nederland al voorbij gegaan door België en zal Turkije na dit seizoen ook over Nederland heen wippen. We moeten ons als voetballand heel rap zorgen gaan maken over landen als Zwitserland, Tsjechië en Griekenland die ons op de hielen zitten. Nederland kijkt dus naar onder en niet naar boven. Dat mag rustig als zorgwekkend worden omschreven. En natuurlijk mogen de prestaties van de leidsmannen van de KNVB niet onvermeld blijven, die mogen rustig als erbarmelijk worden omschreven met als enige uitzondering Björn Kuipers.

Ieder weldenkend mens zou nu aannemen dat de KNVB alle zeilen bij zet dit teloorgang te voorkomen. Een structureel plan voor de nationale elftallen, een gedegen speelschema dat rekening houdt met de Europese belangen en het ophogen van de kwaliteit van de scheidsrechters zijn allen zaken die ruim binnen het mandaat van de KNVB liggen. Hier lijkt echter geen enkele sprake van te zijn. Bert van Oostveen, de hoofdverantwoordelijke voor de blamage Hiddink/Blind, mag niet alleen blijven, hij werd zelfs herbenoemd. Ondertussen moddert men in Zeist verder aan in de hoop dat Blind aankomende zomer plots een toptrainer blijkt te zijn. De clubs die Europees voetbal spelen krijgen geen enkel mededogen en de scheidsrechters... tja. Hoe vaak moet de KNVB een scheidsrechter voor straf nog een weekendje vrij geven voordat het kwartje valt?

Tijd voor de KNVB om wakker te worden, voordat we straks niet een 2e rangs voetballand zijn, maar een 3e of 4e rangs land die wedijvert mij landen als Cyprus of Roemenië. Tijd voor de KNVB om het Nederlandse voetbal, in al z'n facetten, aan te pakken. Want de huidige koers lijdt alleen maar neerwaarts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten