zaterdag 7 november 2015

Het niveau van Oranje

Nederland heeft een gebrek aan voetballers van een voldoende kwalitatief niveau. Een andere conclusie is nauwelijks te trekken na de blamage die de kwalificatie voor het Europees kampioenschap rustig genoemd mag worden. Zeker nu Rafael van der Vaart vaker in de Privé als in een opstelling staat, Ron Vlaar langdurig geblesseerd is en het maar de vraag is of we Kevin Strootman ooit op z'n oude niveau zien terugkeren na drie operaties aan z'n linkerknie. Oranje is afhankelijk van Wesley Sneijder en Robin van Persie die vast niet in Turkije spelen omdat de Europese topclubs staan te trappelen om ze binnen te halen.

Laten we dat eens als maat nemen, de Europese topclubs. Als je de huidige selectie van Oranje tegen die maar legt blijft alleen Arjen Robben over, diezelfde Robben die gedurende de cruciale fase van de kwalificatie geblesseerd was. Daley Blind en Memphis Depay zitten bij Manchester United bij een club die op dit moment hooguit Europese subtop is. En daarna? Daarna volgen spelers van Schalke 04 (Huntelaar, 5e in Duitsland), Wolfsburg (Dost, 3e in Duitsland), Southhampton (Van Dijk, Clasie, Stekelenburg, 7e in Engeland) en Newcastle (Wijnaldum,  Janmaat, 17e in Engeland) en een heel zwik aan ultra jonge spelers van Ajax en Feyenoord. Oh, dan wat jongens die voornamelijk bezig zijn met hun zakken te vullen in Rusland (Promes) en Turkije (Sneijder).

Kijk nog eens naar dat lijstje. De beste voetballers van Nederland spelen bij de middenmoot of lager van Engelse competitie, een enkele uitzondering daargelaten. Een competitie die ik persoonlijk kwalitatief minder hoog heb zitten als de Duitse competitie. In Spanje zitten ze helemaal niet meer op Nederlandse voetballers te wachten, gewoon te licht voor die competitie. Het is toch ontnuchterend te zien hoe ver "we" zijn afgezakt. Nog niet zo lang geleden speelde de beste Nederlandse voetballers bij Real Madrid, Inter Milan en het Manchester United van Ferguson. Absolute topclubs met Nederandse spelers die bij de absolute top behoorden. Het huidige Nederlandse voetbal is er nog geen schim van.

Er is zeker potentie. Memphis Depay is in potentie een buitengewoon goede voetballer, iets wat zelfs iemand als Christiano Ronaldo niet is ontgaan. Bij Ajax zijn trio Riedewald, Tete en Bazoer een trio om in de gaten te houden. Zeker Tete en Bazoer hebben alles is zich de wereldtop te gaan bereiken. Bruma is ook pas 23 en heeft zeker nog voldoende potentie om veel verder te komen, maar dit zijn dan wel de enige jonge jongens die mogelijk de potentie hebben de Europese top te halen.

Mijn zorg is er een die we veelvuldig horen. Jonge spelers vertrekken steeds vroeger naar het buitenland. Voorheen zagen we ze ten minste dan nog naar de Europese top of subtop verdwijnen. Momenteel zijn het matige ploegen als Southampton en Newcastle die jonge Nederlandse voetballers trekken. Het excuus is dan een competitie met een hoger niveau. Dat is een waarheid, maar wel een die als fundament voor een drogreden fungeert. Het zijn namelijk ook ploegen die geen Europees voetbal spelen en waar spelers niet met de druk van prijzen pakken spelen. Ploegen waar de druk gewoon lager is als bij bijvoorbeeld Feyenoord of Ajax. Ploegen die echt niet beter zijn als de Nederlandse top.

De conclusie is dus dat ons Nederlands elftal drijft op spelers die in de kracht van hun leven het niveau van de Eredivisie top hebben. Sommigen hebben het excuus dat ze heel erg jong zijn, maar voor de meesten geld dat ze zo langzamerhand in hun beste periode komen. En dan heb je het niveau van de Eredivisietop. Dan is het volkomen logisch dat het Nederlands elftal wordt uitgeschakeld, want met het niveau van de Eredivisie kom je niet ver. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten